Panuozzo to włoski przysmak pochodzący z leżącej na wybrzeżu Sorrento miejscowości Gragnano. Pierwszy raz zostało przyrządzone w 1983 roku w rodzinie Mascolo.
Jest to podawana na ciepło duża kanapka, przyrządzona z przerośniętego, czyli długo leżakującego ciasta na pizzę. Klasycznym farszem był boczek i mozzarella, obecnie popularne są panuozzo z dodatkiem warzyw, salami czy też sera. Pieczywo wypiekane jest w piecu do pizzy, a następnie, bezpośrednio przed podaniem, wraz ze składnikami, ponownie umieszcza się je w piecu. Dzięki temu skłądniki sa ciepłe i łączą się delikatnie z chlebem.
Panuozzo można dostać głównie na ulicach Neapolu i generalnie w całej Kampanii, gdzie dzięki powszechności wypieku pizzy stało się popularnym lokalnym street food’em.
Panuozzo w Komodzie Smaku przygotowywane jest z długo dojrzewającego, przerośniętego ciasta na pizzę, a następnie wypiekane w piecu opalanym drewnem. Różni sie ono od klasycznego street food’u z Neapolu tym, że przed podaniem zapiekamy samo pieczywo, bez dodatków. Dopiero potem, do ciepłego panuozzo, dodajemy pozostałe składniki lub podajemy pieczywo solo, jako dodatek do innych przystawek.
Nasz tatar wołowy wraz dodatkami podajemy w ciepłej kanapce z ciasta do pizzy.
Z kolei nasza bruschetta po prawdzie nie jest grzanką, a właśnie panouzzo. Jest to ciepła bułeczka z ciasta na pizzę, z wyjątkowymi dodatkami, bazylii i czosnku, pesto, polana octem balsamicznym z Modeny okraszona parmezanem.
Ciepłe pieczywo z ciasta do pizzy podajemy równiez jako dodatek do sałatek czy innych dań
Komoda Smaku 2013
tel 534 534 054
Godziny otwarcia
Poniedziałek - Zamknięte
Wtorek - Czwartek 11:30 - 21:30
Piątek 11:30 - 24:00
Sobota 12:30 - 24:00
Niedziela 13:30 - 22:00
Komoda Smaku
ul. Armii Krajowej 17
28-500 Kazimierza Wielka