BLOG

Spritz – symbol włoskiego aperititivo

 

Spritz na wiele sposobów

Spritz jest symbolem włoskiego aperitivo. Według statystyk jest to najczęściej spożywany koktajl we Włoszech. Stał się on fenomenem kulturowym również za granicą. Kto jednak powiedział, że spritz powinien być przygotowywany tylko na bazie Aperolu? Tak naprawdę jego najbardziej znana i rozpowszechniona forma to tylko jeden z wielu istniejących wariantów. Wystarczy wybrać się do kilku lokali, aby przekonać się, że prosty spritz może być interpretowany na wiele różnych sposobów. Trzeba mieć tylko odpowiednie składniki.

Woda, wino i…

Kiedy powstał był po prostu szklanką białego wina z wodą gazowaną. Klasyczny spritz w tej właśnie formie nie jest już popularny w dużych miastach, ale ma swoich licznych miłośników w lokalnych barach. Wino w tym przepisie może być musujące lub nie, ale już woda… tylko mocno gazowana. Bitter dodany został do szklanki później, mniej więcej w pierwszej dekadzie XX wieku, kiedy ten gorzki likier na bazie ziół stał się bardzo modny i popularny w barach. W latach 20-tych spritz dzięki odrobinie szczęścia podbija region Veneto i całych północnych Włoch. Pomimo konkurencji – wtedy rozpoczyna się również produkcja Negroni. Trzeba będzie poczekać jednak aż do 2011 roku aby znalazł się on na liście IBA (ang. International Bartenders Association) pod nazwą Spritz veneziano, czyli wenecki spritz.

Bitter i szałwia

Aperol Spritz wyprodukowany zostaje w Padwie w latach 50-tych. Dodawany jest do niego tradycyjnie plasterek pomarańczy. Klasyczny wenecki spritz natomiast przygotowuje się na bazie lokalnego bitteru, Il Select, i serwuje się go z dużą zieloną oliwką. Spritz Campari to typowa odmiana aperitifu z Mediolanu, nazywana potocznie pirlo. Nie są to jednak wszystkie możliwości. Wariacji jest wiele ponieważ produkuje się obiecnie bardzo dużo rzemieślniczych bitterów a każdy z nich posiada unikatowy charakter. Przykładem może być likier firmy La Canellese produkowany pomiędzy Langhe i Monferrato, o charakterystycznych nutach pomarańczy, goryczki i jałowca, pozostawiający w ustach posmak rabarbaru, chinowca i lukrecji. Spróbujcie go wraz z Prosecco BIO Bianca Vigna z dodatkiem gałązki szałwii.

Czarny bez i szampan

W regionie Alto Adige spritz nazywany jest Hugo i bitter zastąpiony zostaje syropem z kwiatów czarnego bzu. To hymn dla wiosny, pory roku, w której roślina ta rozkwita białym kwieciem. We Francji odbywają się wtedy jego zbiory niezbędne do przygotowania likieru St. Germain (20%), o owocowym aromacie, z nutami kwiatów i posmakiem grejpfruta i gruszki. Aby przygotować spritz o smaku czarnego bzu należy należy wymieszać 5 cl likieru St. Germain, 7 cl Maximum Brut, 2 cl sody, dodać plasterek limonki, listki mięty oraz lód. Oczywiście we Francji wariant ten podawany jest z szampanem. Używając szampana można przygotować również wersję gourmet klasycznego spritzuwykorzystując bitter Rouge di Carlo Alberto (antyczna marka z Turynu), który posiada przyjemny kwiatowy zapach, lekko pikantny aromat i gorzkie nuty chininy. Jest to bardzo elegancki likier, który idealnie łączy się półwytrawnym szampanem o wyraźnej zawartości cukru resztkowego jak np. Billecart Salmon.

Spotkanie z naturalnym winem o godzinie 18

Godzina aperitivo to 18. I właśnie tak nazywa się Aperitivo Montanaro tj. 6 po południu. Jest to świeży i orzeźwiający aperitif wyprodukowany na bazie ekstraktu z jabłek, czereśni, cynamonu i goździków, z nutami kwiatów pomarańczy i wanilii. Jego skład jest sekretem chronionym w Gallo D’Alba, w sercu wzgórz Barolo, ale wykorzystanie go do przygotowania koktajlu jest bardzo proste. Potrzebny jest lód oraz wino musujące Bianco Bio Colfondo (z mętną warstwą), czyli wino wytwarzane w procesie naturalnej fermentacji w butelce.

Przepis (uniwersalny)

Niezależnie od tego czy wino jest musujące czy nie, a także jaki bitter zostanie wybrany, proporcje w przygotowaniu zmieniają się nieznacznie. Potrzebne jest dużo lodu w szklance, 1/3 wina, 1/3 likieru 🙂

Komoda Smaku 2013

 

tel  534 534 054

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Zamknięte

Wtorek - Czwartek 11:30 - 21:30

Piątek 11:30 - 24:00

Sobota 12:30 - 24:00

Niedziela 13:30 - 22:00

Komoda Smaku 

ul. Armii Krajowej 17

28-500 Kazimierza Wielka 

Najlepsza pizza w mieście !

12 września 2023